Op ons bedrijf passen wij een natuur inclusieve bedrijfsvoering toe. Dit betekent dat wij ons bedrijf voeren en rekening houden met de natuur. En dat wij proberen het voedsel voor de koeien te produceren zonder de natuur uit te buiten. Simpel gezegd, wat we van het land halen moet terug gegeven worden aan het land.

Onze kudde koeien bestaat uit een mengsel van rassen.

  • Holsteins: dit is de normale Nederlandse zwart/witte of rood/witte Nederlandse melkkoe. Zij zijn te herkennen aan de zwarte koppen.
  • Montebeliárde: Dit is een Frans ras afkomstig uit de Jura. De Montebeliárde is een grote stevige koe die heel goed kan omgaan met het zure gras van onze veengronden. Dit in tegenstelling tot de Holstein koeien.
  • Blaarkoppen: Dit is een Oudhollands ras. Zij zijn overwegend zwarte met een witte kop.
  • Normandiër: Ook een Frans ras dat je kunt herkennen aan de kleine vlekjes in zijn vacht.
  • De Deens roodbonte: Dit is een ras uit Denemarken wat geheel donker rood is.

Kunt u de rassen herkennen in onze kudde koeien als ze langs de camping lopen?

Een aantal jaren geleden hebben wij de keuze gemaakt om van Holstein koeien over te stappen op de Montebeliárde. De Montebeliárde is een robuuste grote koe, met een heel goede gezondheid en melkproductie. Zij passen heel goed in onze natuur inclusieve bedrijfsvoering omdat zij van simpel gras veel melk kunnen maken, zonder dat zij allerlei extra krachtvoer nodig hebben. Een nadeel is wel dat zij een stuk koppiger zijn dan de andere rassen.


Natuurlijk zijn de koeien niet de enigste dieren op de boerderij. We hebben een varken, kippen, paarden, honden en katten.

prev next