De Vecht is een rivier van ongeveer 42 km lang, die ontstaat in Utrecht en uitmondt in het IJsselmeer.

In het verleden was De Vecht een van de belangrijkste scheepsvaartroutes van de toenmalige Zuiderzee naar het huidige Duitsland. Gaandeweg ontstonden langs deze route verschillende kleine handelsdorpjes, waar Nieuwersluis er een van is.
Begin 1600 werd er een fort gebouwd om de oprukkende Fransen tegen te houden, met succes, de Fransen kwamen niet voorbij Nieuwersluis.
Vanaf dat moment maakte het fort deel uit van de Hollandse waterlinie een heel belangrijke verdedigingslinie. Deze linie loopt van de toenmalige Zuiderzee naar de Biesbosch en bestaat uit gebieden die onderwater gezet konden worden, waardoor het voor de aanvallers onmogelijk werd ongezien over te steken.
In 1850 werd deze linie vervangen door de huidige Nieuwe Waterlinie. Veel van de forten in deze linie bestaan nog steeds, zij zijn bijna allemaal gerestaureerd en worden veelal als horeca gelegenheid gebruikt. Zo ook Fort Nieuwersluis, waar tegenwoordig een theetuin in gevestigd is.

Het lange afstand wandelpad de waterlinie route loopt van Muiden naar Werkendam en komt langs al deze forten. Ook zijn er meerdere fietsroutes beschikbaar langs de forten.

Even eens uit die tijd stammen de kastelen langs de Vecht, zoals Slot Zuijlen, Kasteel Nijenrode, kasteel Nederhorst en Weerestein.
Van de Kastelen is slot Zuijlen geheel opengesteld voor publiek. Het kasteel is in authentieke staat hersteld en fungeert als museum. (https://www.slotzuylen.nl/)

In de 17de eeuw werden de plaatsen aan de Vecht ontdekt door de rijke handelaren van de VOC/WOC. Zij lieten grote buitenhuizen bouwen, langs de vecht om zo ’s zomers het vieze stinkende Amsterdam te kunnen ontvluchten.


Langs de gehele lengte van de Vecht zijn nog steeds van deze buitens te vinden. De grote huizen zijn allen gerestaureerd in originele staat ( vallen onder monumentenzorg) en zijn in privé bezit of huisvesten bedrijven. .

Enkele van deze huizen zijn opengesteld, zoals de tuinen van slot Gunterstein in Breukelen en het park van hofstede Sterrenschans in Nieuwersluis.
Huize Vreedenhof in Loenen stelt een aantal keer per jaar zijn tuinen open.

Al fietsend, via de voormalige trekpaden, langs de Vecht kunt u deze mooie buitens bewonderen. Maar een nog betere manier is een tochtje met de fietsboot, een bootje huren of een rondvaart over de vecht.

Op de camping hebben we een fietsroute beschikbaar langs het mooiste deel van de Vecht.